تمرکز کردن یک امر اکتسابی است. یعنی شما تمرکز را با خود به دنیا نمی آورید بلکه باید با استفاده از روش ها و تکنیک های مختلف تمرکز کردن را بیاموزید و به کار بگیرید.در این مقاله به معرفی عوامل ایجاد پرش ذهنی و تکنیک های افزایش تمرکز ذهنی می پردازد.
نکات افزایش تمرکز ذهنی
۱-اولین قدم برای افزایش تمرکز و جلوگیری از ایجاد پرش های ذهنی، داشتن برنامه و اولیت بندی برای انجام کار ها و مطالعه می باشد. اولیت های این هفته، این ماه و امروز را مشخص کنید؛ مطالعه الویت دارد یا چک کردن شبکه های اجتماعی؟ رفتن به مهمانی اولویت دارد یا رفتن به دکتر؟ وقت گذراندن با دوستان اولویت دارد یا مطالعه؟؟
همچنین باید در هنگام مطالعه نیز به اولویت بندی بپردازید؛ امروز مطالعه زیست الویت دارد یا جمع بندی ریاضی؟ الان تست زدن اولویت دارد یا یادگیری؟؟
در صورتی که در برنامه مطالعاتی امروز خود، چند درس دارید، هرگز همۀ آن ها را روی میز مطالعه و جلوی چشمان خود قرار ندهید زیرا این کار باعث می شود تمرکز حواس شما بین همۀ درس هایی که در دسترس هستند تقسیم شود و با تمام حواس به مطالعه نپردازید.
اگر الان مطالعۀ زیست اولویت دارد پس لوازمی که برای مطالعۀ زیست احتیاج دارید را در دسترس قرار دهید و هرچه مربوط به باقی درس هاست را کنار بگذارید حتی اگر الان مشغول مطالعۀ زیست هستید، فقط کتابی که در این زمان مورد استفاده قرار می گیرد را در دسترس قرار دهید و باقی کتاب های تست و دفترچه و… که مربوط به زیست هستند، نیز کنار بگذارید.
۲-در صورتی که ذهن شما درگیر مسئله ای است که تمرکز شما را به هم می زند ، همۀ جزئیات آن را روی کاغذ بنویسید و در گوشه ی قرار دهید و به خود بگویید تا پایان مطالعه و فرا رسیدن زمان رسیدگی بهاین موضوع، دیگر به آن فکر نمی کنم.
۳-شرایط محیط مطالعۀ خود را متناسب با مطالعۀ مبحث مورد یادگیری ، مرتب کنید. از مطالعه در مکان های شلوغ و پر رفت و آمد و نامرتب خودداری کنید. تمام چیزهایی که تمرکز شما را کاهش می دهند دور از میدان دید خود قرار دهید.
بطور مثال به همراه داشتن خوراکی و یا تلفن همراه در هنگام مطالعه در محیط مطالعه ،باعث کاهش ۱۰ درصدی حواس و تمرکز شما می شود یعنی شما قادر به استفاده از ۱۰ درصد ضریب هوشی خود نخواهید بود.
۴-یک مکان ویژه برای مطالعه خود در نظر بگیرید که مختص درس خواندن باشد و در این مکان ویژه هیچ کار دیگری بجز مطالعه انجام ندهید. هرگز در مکانی که قبلا برای تماشای تلوزیون، بازی با موبایل، صحبت کردن و گوش دادن به آهنگ و خوابیدن و… استفاده کرده اید ، درس نخوانید .زیرا این مکان ها ذهن شما را به سمت آن اعمالی می کشانند که قبلا در آن جا انجام داده اید از این رو اگر مدتی از یک مکان بعنوان مکان ویژۀ مطالعۀ خود استفاده کنید، وقتی که دوباره در آن مکان قرار گرفتید ذهن شما خود را ملزم به مطالعه می داند و به سمت اعمال دیگر نمی رود.
۵-اصول مطالعۀ مفید و بهینه را بیاموزید. اینکه بدانید چگونه باید شروع کنید و چگونه پیش بروید، به بیان دیگر مشخص بودن مسیر باعث افزایش قابل توجه میزان تمرکز می شود.یکی از راه های مشخص کردن مسیر، استفاده از برنامه ریزی درسی و تعیین اولویت ها ی درسی و زندگی روزمره ؛ می باشد.
۶-توقع تمرکز ۱۰۰ درصدی نداشته باشید. هیچ شخصی یک زندگی و ذهن کاملا بی تمرکز ندارد و هیچ کسی هم زندگی و ذهنی با تمرکز ۱۰۰ درصدی ندارد.ما با تکنیک های مختلف می توانیم میزان تمرکز خود را تا میزان قابل توجهی افزایش دهیم ولی نمی توانیم آن را ۱۰۰% برسانیم پس باید بیاموزیم وقتی ۳۰% از تمرکز ما روی یک مبحث و ۷۰% آن روی مبحث دیگری ست، روی همان مبحث ۷۰درصدی بمانیم و اجازه ندهیم کمتر شود.
۷-اگر برای مدت کوتاهی تمرکز خود را از دست دادید می توانید از محیط های متنوع بصورت کوتاه مدت برای مطالعه استفاده کنید.
مثلا می توانید به کتابخانه بروید ووقتی دوباره سطح تمرکز شما افزایش پیدا کرد در منزل به مطالعۀ خود ادامه دهید البته به شرطی که خود این محیط متنوع منجر به کاهش تمرکز نشود مثلا در کتابخانه با دوستان خود مواجه شوید و کل یا سمتی از وقت شما به صحبت و شیطنت سپری شود.
۸-استراحت مناسب داشته باشید. استراحت، شامل خواب کافی به مدت حداقل ۷ ساعت در شبانه روز،که یک ساعت آن می توانید در بعدازظهر باشد، و استراحت بین ساعات مطالعه می باشد.
استراحت به مدت ۱۵ دقیقه بعد از حداقل ۴۵ دقیقه و حداکثر یک ساعت و نیم مطالعه، بسته توان شما، منجر به افزایش تمرکز و تجدید قوا می شود. حتی در جلسۀ کنکور نیز باید پس از جواب دادن به تست های مربوط به هر درس چند ثانیه استراحت کنید و سپس به پاسخ دادن به بقیه تست های باقی درس ها بپردازید.
۹-تغذیه مناسب داشته باشید. صبحانه و آب کافی نکات مهم در تغذیه هستند که منجر به تجدید قوا و افزایش تمرکز می شود. همیشه در حین مطالعه یک بطری آب خنک کنار دست خود داشته باشید و مقدار کمی خوراکی که در حین استراحت از آن ها بخورید و به مغز خود گلوکز برسانید .
۱۰-بین مطالب جدید و مباحثی که قبلا مطالعه کرده اید ارتباط ایجاد کنید. وقتی مطالب را سلسله وار و زنجیر مانند به هم وصل کنید، وقتی یک مورد را به یاد بیاورید بقیه موارد زنجیر وار پشت سر هم به هن میرسند و این امر منجر به افزایش تمرکز خواهد
در صورت داشتن سوال در مورد برنامه ریزی حرف آخر و دریافت محصولات با شماره تلفن زیر با مشاوران ما تماس بگیرید:
شماره تماس :۰۹۱۹۰۹۷۳۱۶۸